Author Topic: WeatherCat waiting for data to become ready after migration (???)  (Read 268 times)

elagache

  • Global Moderator
  • Storm
  • *****
  • Posts: 5240
    • DW3835
    • KCAORIND10
    • Canebas Weather
  • Station Details: Davis Vantage Pro-2, Mac mini (2018), macOS 10.14.3, WeatherCat 3
Dear WeatherCat faithful,

After a long wait, my Mac Mini was delivered this morning and the migration process when relatively smoothly.  Even some extremely old software MaxMenus and Spell Catcher are actually working on Mojave.  Alas, there is one glaring exception: WeatherCat.  WeatherCat still cannot find my Logitech USB webcam (even if Quicktime does.)  More seriously it hangs up somewhere in the process of collecting data from my Weather Envoy.  It reports successfully connecting to the Davis Weather Envoy, but then gets hung up with the report: "Waiting for the Weather Data to become ready."  Here is a screenshot of the problem:



Here is an abridged list of the log events from WeatherCat

Code: [Select]

1:42:02 PM 11-Feb-2019: WeatherCat V3.03  Build 8. 23:16:20 Oct 24 2018 loading...
1:42:02 PM 11-Feb-2019: ***Good afternoon and welcome to WeatherCat!***
1:42:02 PM 11-Feb-2019: Starting backup manager...
1:42:02 PM 11-Feb-2019: Camera not found
1:42:04 PM 11-Feb-2019: Initialising data sub-system...
1:42:05 PM 11-Feb-2019: Starting Stats...
1:42:06 PM 11-Feb-2019: Initialising algorithms...
1:42:06 PM 11-Feb-2019: Loading Synthetic Channels Manager
1:42:06 PM 11-Feb-2019: Station Driver Manager loading...
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loading station drivers.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded Columbia Micro Server.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded La Crosse WS23xx.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded WH3080 (Solar/UV).
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded Oregon Scientific WMR-200.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded WH1080.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded Davis Vantage/Pro/Pro2/Vue/Envoy.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded Davis WeatherLink I.P..
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded WMR 928/968.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded Oregon Scientific WMR-88.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded Instromet.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded Davis Monitor/Wizard.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded Netatmo.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Loaded WeatherHawk (Web).
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Number of external drivers found in StationPlugins=0
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Finished loading station drivers.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: Testing connection to Davis Vantage/Pro/Pro2/Vue/Envoy...
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Connected to Davis Vantage/Pro/Pro2/Vue/Envoy...
1:42:06 PM 11-Feb-2019: StationPlugInManager: Starting driver Davis Vantage/Pro/Pro2/Vue/Envoy.
1:42:06 PM 11-Feb-2019: WeatherCat Plug-in Manager loading...

. . . .

1:42:08 PM 11-Feb-2019: ***ERROR*** Camera is enabled but the camera was not found (Is it in use by another application?).
1:42:10 PM 11-Feb-2019: WeatherCat - Camera was not found when WeatherCat launched. Please check it.

. . . .
1:42:10 PM 11-Feb-2019: Camera failure admin alert sent to admin email addresses.
1:42:10 PM 11-Feb-2019: Initialisation complete...
1:42:10 PM 11-Feb-2019: Starting server...
1:42:10 PM 11-Feb-2019: Initialising custom text windows...
1:42:11 PM 11-Feb-2019: Checking for application updates...
1:42:11 PM 11-Feb-2019: Update found.
1:42:20 PM 11-Feb-2019: Fetching data from weather station...
1:42:20 PM 11-Feb-2019: Temperature not ready...
1:42:20 PM 11-Feb-2019: Dewpoint not ready...
1:42:20 PM 11-Feb-2019: Pressure not ready...
1:42:20 PM 11-Feb-2019: Precipitation rate not ready...
1:42:20 PM 11-Feb-2019: Rain count not ready...
1:42:20 PM 11-Feb-2019: Wind speed not ready...
1:42:20 PM 11-Feb-2019: External rh not ready...
. .  . .

It looks to me like somehow my Weather Envoy has lost my weather station, but I can't understand why this could have changed.  Worse still, Mojave no longer supports running applications in 32-bit mode, so there doesn't seem to be any way for me to run WeatherLink and see what is going on.  I have reinstalled the Silicon Lab driver, replaced my preferences, and downgraded to WeatherCat 3.03 - no improvement.

I'm definitely feeling like my back in against the wall on this one.  Anybody have some thoughts on what I could try next?

THIS is the reason why I put off changing computers for as long as I could!

Oh well, . . .  Edouard  >:(

P.S. Two updates:

I put WeatherLink on my old MacBook and a compatible driver.  The stations shows up just fine.  There is no problem collecting the data.  The transmitter IDs are just as I left them.

I also tried going through a USB 2.0 hub just in case the problem was my new USB 3.0 hub.  Alas no difference.

P.P.S. Two more updates:

Being between a rock and a hard place, I realized that WeatherCat 3 will still run under Mavericks which is all I have running on my old MacBook.  Still, I took a chance and moved all the WeatherCat files over to the 2009 MacBook.  WeatherCat had no trouble pulling the data off of the Weather Envoy and is now purring like a kitten.  At least I won't lose any data until I figure out a solution to this.

But wait there is more . . . . . trouble.   [banghead]  The venerable USB Sound Blaster Wireless for iTunes wireless adapter doesn't work either.  So I need to find some sort of a wireless audio signal relay and these seem to have basically gone extinct.  Grumble, grumble, grumble .  . . .

P.P.P.S. One more update for today:

I bought a new USB 3 hub to connect the drives which used to be connected via Firewire.  I also have a KVM switch that I use to switch between the old Mac mini that runs the household firewall and my main operating computer.  Just in case either of these devices could have been interfering, I ran tests removing each device and checking if WeatherCat could finally connect to the weather station.  The failure is 100% consistent.

I'm going to send Stu a quick email to see if he has any idea.  Otherwise I think my only option is to switch to an IP data logger.  Oh well,. . . .

Randall75

  • Storm
  • *****
  • Posts: 1237
  • CWOP-CW6734 WeatherUnderground-KOHNEWAR6
    • CW6734
    • KOHNEWAR6
    • Randy's Weather On The Hill
  • Station Details: Davis Vantage Pro 2 Plus.iMac i5 OS High Sierra 10.13.6 8GB Ram, WeatherCat 3,Logitech 9000 Pro Web Cam
Re: WeatherCat waiting for data to become ready after migration (???)
« Reply #1 on: February 12, 2019, 08:07:14 PM »
Hi Edouard
 I use EvoCam 5.0 to capture the image and save it in my Documents folder in a folder called EvoCam 1.
Then I use WC to get the image from that file works really well for me.
EvoCam is no longer being updated or anything else by the owner
And you can have it get an image every 5 seconds if you want, I all so have instructions for it to record 24/7 into another folder from midnight to midnight.
cheers

elagache

  • Global Moderator
  • Storm
  • *****
  • Posts: 5240
    • DW3835
    • KCAORIND10
    • Canebas Weather
  • Station Details: Davis Vantage Pro-2, Mac mini (2018), macOS 10.14.3, WeatherCat 3
Stu to the rescue!! (Re: WeatherCat waiting for data to become ready)
« Reply #2 on: February 13, 2019, 12:26:08 AM »
Dear Randall and WeatherCat troubleshooters,

Stu replied to my email in a hurry and zeroed in on the key problem.  I had reinstalled the Silicon Lab driver not knowing that new drivers needed to be authorized in the privacy and security pane of the System Preferences.  When I installed the driver a second time and provided the authorization WeatherCat had no trouble accessing the Weather Envoy.  I still have a bunch of secondary problems including no longer being able to access my FTP services for my website.  However, at least WeatherCat is running on my new Mac mini and just in time for the next Pineapple Express rain event!

Thanks Stu!  [tup]

Cheers, Edouard  [cheers1]